Aşı Uygulamaları

Dostlarınız Hastanemizde Güvende

Akdeniz Hayvan Hastanesinde, küçük dostlarımızın tüm ortopedik, jinekolojik ve yumuşak doku operasyonları yapılmaktadır.

veteriner-acil-antalya

Evcil hayvanınızın sağlığını korumak için alınması gereken önlemlerden biri aşı uygulamalarıdır. Akdeniz Hayvan Hastanesi olarak, evcil hayvanınızın sağlığını korumak adına evcil hayvanlara aşı hizmetlerimizle yanınızdayız.

Evcil hayvanlarda aşı uygulamaları, hayvanların çeşitli hastalıklara karşı bağışıklığını geliştiren ve bu yolla hastalıkların önlenmesine yardımcı olan önemli bir hizmettir. Akdeniz Hayvan Hastanesi olarak evcil hayvanınızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli tüm aşıları profesyonel ve özenli bir şekilde uygulamaktayız.

Aşı uygulamaları evcil hayvanınızın yaşına, sağlık durumuna ve türüne göre özel olarak belirlenen aşı takvimine uygun şekilde yapılır. Bu takvim, sevimli dostlarınızın ihtiyaç duyduğu tüm koruyucu aşıları kapsar. 

Bir evcil hayvan sahibi olarak aşıların öneminin farkında olmanız ve evcil hayvanınızın aşılarını düzenli olarak yaptırmanız, onun sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürmesine yardımcı olur. 

Aşılar, evcil hayvanınızın karşılaşabileceği birçok hastalığın önüne geçer ve hayvanınızın genel sağlık durumunu iyileştirir. Antalya hayvan hastanesi 7/24 hizmet imkanımız sayesinde evcil hayvanlarınızın tüm aşılarını kolay şekilde randevu olarak hızlıca yaptırabilirsiniz.

1. Kedilerde Hangi Aşılar Zorunlu?

Kedilerin sağlığını korumak için uygulanan ve zorunlu kabul edilen aşılar şunlardır:

Karma Aşı (FVRCP): Kombine aşı, genellikle 6-8 haftalık yavru kedilere uygulanır ve üç önemli hastalığa karşı koruma sağlar: Felin Viral Rhinotracheitis (Kedi nezlesi), Calicivirus (Kedi nezlesi), ve Panleukopenia (Kedi parvovirusu, Kedi distemper). Bu aşı genellikle her 3-4 haftada bir tekrarlanır ve 16. haftada tamamlanır. Yetişkin kedilerde her 1-3 yılda bir tekrarlanır.

Kuduz Aşısı: Kuduz, ölümcül bir hastalık olup tüm memeli hayvanlar ve insanlar için tehlike arz eder. Kediler,  bir yaşından sonra kuduz aşısı olurlar. Kediler kuduz aşısı olduktan sonra her yıl veya her üç yılda bir aşı tekrarlanır. Kuduz aşısı, birçok ülkede ve bölgede yasal olarak zorunlu aşıdır.

Felv (Kedi lösemi virüsü) Aşısı: Bu aşı, özellikle açık hava kedileri ve birden fazla kedinin yaşadığı evler için önerilir. İlk doz genellikle 8. haftadan itibaren uygulanır ve birkaç hafta sonra tekrarlanır. Daha sonra yılda bir kez tekrarlanması tavsiye edilir. 

İç Parazit: Kediler, genellikle bağırsak kurtları, giardia ve koksidia gibi protozoanlar ve band solucanları gibi solucanları içeren iç parazitlerle sıklıkla enfekte olurlar. İç parazit uygulaması, her 3-6 ayda bir tekrarlanır.

Dış Parazit: Dış parazitler, genellikle pireler, bitler, uyuz böcekleri ve keneleri içerir. Bu parazitler, kedinin cildine ve tüylerine yerleşir. Dış parazit uygulaması genellikle her ay tekrarlanır. 

2. Köpekler İçin Zorunlu Olan Aşılar

Karma Aşı (DHLPP): Kombine aşı;  Distemper, Hepatit, Leptospirozis, Parainfluenza ve Parvovirus hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bu aşı yavru köpeklerde 6-8 haftalıktan başlayarak her 3-4 haftada bir uygulanır ve 16. haftada tamamlanır. Yetişkin köpeklerde her 1-3 yılda bir tekrarlanır.

Kennel Öksürüğü (Bordetella bronchiseptica) Aşısı: Bu aşı, köpeklerin üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunmasını sağlar. Kennel öksürüğü olarak da bilinen bordetella, genellikle köpeklerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde – örneğin hayvan barınakları, köpek pansiyonları veya bakım evleri – hızla yayılan bir bakteriyel enfeksiyondur. 

Aşı, genellikle burun üzerinden uygulanır ancak enjekte edilebilir formu da bulunmaktadır. Köpeklerde, genellikle 8 haftalıkken başlanır ve daha sonra yılda bir kez tekrarlanır.

 Ancak, yüksek riskli köpeklerde (örneğin sosyal köpekler, köpek yarışlarına katılanlar veya köpek pansiyonlarında kalanlar) aşı genellikle altı ayda bir tekrarlanabilir.

Lyme Aşısı: Lyme hastalığı, keneler tarafından taşınan ve genellikle Borrelia burgdorferi adı verilen bir bakteri ile köpeklere bulaşan bir hastalıktır. Lyme aşısı, genellikle kene popülasyonunun yoğun olduğu bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden köpekler için tavsiye edilir. 

Aşı, genellikle köpeğin 9 haftalıkken veya daha büyük olduğunda başlar ve birkaç hafta sonra ikinci dozu uygulanır. Daha sonra aşı genellikle yılda bir kez tekrarlanır.

Kuduz Aşısı: Köpekler genellikle bir yaşından sonra kuduz aşısı olurlar ve daha sonra her yıl veya her üç yılda bir aşı tekrarlanır.

İç Parazit: Köpeklerin iç parazitlerle enfekte olmaları oldukça yaygındır. Bu parazitler genellikle kurtçuklar, giardia gibi protozoanlar ve kıl kurtları gibi solucanlardır.

 İç parazitler genellikle dışkıyla bulaşır ve köpeklerin mide-bağırsak sistemine yerleşir. İç parazit tedavisi genellikle oral tabletler veya sıvılar şeklinde verilir ve genellikle her 3-6 ayda bir tekrarlanır.

Dış Parazit: Dış parazitler, genellikle keneler, pireler ve uyuz böcekleri gibi organizmalardır. Bu parazitler, köpeğin cildine ve kıllarına yerleşir ve cilt tahrişi, kaşıntı ve hatta daha ciddi durumlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

Dış parazit tedavisi genellikle topikal solüsyonlar, oral tabletler veya yaka şeklinde uygulanır ve genellikle her ay tekrarlanır.

 

3. Evcil Hayvan Aşı Fiyatları 2023

Aşıların maliyeti, aşının türüne, hayvanın türüne ve yaşına göre farklılık gösterir. Köpek ve kedi aşıları genellikle yıllık olarak uygulanır, ancak bazı aşılar her birkaç yılda bir yenilenmelidir. 

Aşılama maliyeti  aşının türüne ve uygulama sıklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Akdeniz Hayvan Hastanesi olarak veteriner Antalya hizmetlerimizde müşterilerimize uygun fiyat seçenekleri sunmayı taahhüt ediyoruz. Aşılama fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin. 

Sık sorulan Sorular?

?

Evet, tabii ki! Sevimli ev kedimiz için iç dış parazit uygulaması çok önemli. Onların da sağlığına dikkat etmeliyiz. Kedimiz bir yaşını doldurduysa, her üç ayda bir defa iç dış parazit uygulaması yapmalıyız. Böylece onları daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için korumuş oluruz.

Evet, kesinlikle! Sevgili dostlarımızın sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmeleri için aşılar hayati önem taşır. Aşılar, onları birçok hastalıktan korur ve bizlere de huzur verir. Onların da bizim gibi korunmaya ihtiyaçları var. Bu nedenle evcil hayvanlarımıza düzenli olarak aşı yaptırmamız çok önemli.

Evcil dostlarımızın sağlığı için karma aşılar oldukça önemli! Genelde, yavru köpekler ve kediler için karma aşı uygulaması, hayvanın yaşına bağlı olarak, 6-8 haftalıkken başlar ve 3 hafta aralıklarla toplamda 3 kez tekrarlanır. Sonrasında ise, hayvanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için bu aşıların her yıl yenilenmesi gerekmektedir.

Merak ettiklerin varsa...

Bilgilerinizi bırakın, uzmanlarımızdan biri sizinle iletişime geçsin!